English version

"Sengirė" kviečia į didžiausią JAV festivalį - DOC NYC

2018 m. lapkričio 15 d.

Miške, pakeli galvą į viršų, pamatai saulę ir žinai kur eiti. Jei debesys, „pažiūri kur samanos auga“ ir ramu. O čia viskas kitaip. Pagalvojau, kad „tarp vilkų“ žymiai saugesnis jaučiuosi. Nuotaika nerimastinga. DOC NYC - didžiausias JAV festivalis. Į „Sengirę“ visi bilietai iššluoti dar neprasidėjus festivaliui… Labai įdomu, kaip „Niujorko džiunglių gyventojai“ rytoj pamatys „Sengirę“?

Mindaugas Survila

NYC metro.

Amsterdamas, Tel Avivas, Kopenhaga, Sidnėjus, Londonas ir kiti didieji pasaulio miestai. Dokumentinė poema „Sengirė“ jau aplankė daugiau nei 20 pasaulio valstybių garsindama Lietuvos vardą. Tarptautiniai filmų festivaliai į savo programas dažniausiai įtraukia tik naujausius filmus bei pirmenybę teikia pasaulinėms premjeroms. Tačiau net ir praėjus metams po „Sengirės“ premjeros IDFA festivalyje, filmo kūrėjai buvo pakviesti į vieną prestižiškiausių JAV dokumentinių filmų festivalių „DOC NYC“. „Sengirei“ tai jau 33-ias tarptautinis festivalis.

Mindaugas Survila ir Algis Akstinas DOC NYC festivalyje prieš filmo "Sengirė" seansą

„Prieš peržiūrą buvo labai įdomu, kaip vietiniai niujorkiečiai pajaus ir supras šį filmą. Juk Niujorkas – didžiulis metropolitenas, kur visi skuba ir nemažą gyvenimo dalį praleidžia po žeme, keliaudami iš namų į darbą ar atvirkščiai. Kitaip tariant, jie gyvena visai kitokį gyvenimą ir turi visai kitokias patirtis negu lietuviai Lietuvoje”, – mintimis prieš seansą JAV dalijosi Mindaugas Survila.

Bilietai į Lietuviškosios sengirės istoriją buvo išparduoti likus savaitei iki specialiojo seanso. „DOC NYC“ programos sudarytoja Ruth Somalo, pristatydama „Sengirę“ neslėpė, jog tai yra jos filmas – favoritas.

Mindaugas Survila atsakinėja į festivalio programos sudarytojos Ruth Somalo klausimus (nuotr. D. Zambrano).

„Po seanso buvau kiek nustebęs, kai žiūrovai uždavė daugybę klausimų, kurie niekuo nesiskyrė nuo klausimų, kuriuos uždavė Sidnėjuje, Zarasuose ar Tomske. Matyt visai nesvarbu, kokiomis sąlygomis gyveni, tačiau pamatinis požiūris į gamtą yra labai panašus visiems“, – įspūdžiais dalijosi Mindaugas.

Įspūdžiai iš "Sengirės" seanso (nuotr. D. Zambrano)

Nors Lietuvoje „Sengirė“ jau buvo nepertraukiamai rodoma 23 savaites, tačiau komanda vis dar sulaukdavo laiškų su klausimais, kaip ir kur būtų galima pažiūrėti šį filmą? Dėl šios priežasties komanda organizuoja trumpą filmo sugrįžimą į Lietuvos kino teatrus. Visi, norintys pajausti „Sengirę”, kviečiame užsukti į www.sengire.lt ir surasti artimiausius seansus

.

Skaitykite daugiau www.lrytas.lt.