English version

Mindaugo Survilos "Sengirė" iš Italijos parsivežė auksą

2018 m. rugsėjo 4 d.

Rugpjūčio 24–rugsėjo 2 dienomis Italijos Alpėse, Bosco Chiesanuova kalnų miestelyje, vyko Lesinjos filmų festivalis (Film festival della Lessinia). Mindaugo Survilos dokumentinė poema „Sengirė“ šiame festivalyje įvertinta pagrindiniu apdovanojimu – „Lesinjos auksu“ (Lessinia D’Oro).

Šiame festivalyje žiūrovams buvo parodyti 63 filmai iš 37 šalių. Iš jų kruopščiai atrinkti 26 filmai dalyvavo konkursinėje programoje, tarp jų ir lietuvius jau spėjęs sužavėti dokumentinis filmas „Sengirė“. „Prieš vykstant į šį festivalį buvo tikrai neramu, nes italai neturi tradicijos dokumentiką žiūrėti kino teatruose. Ji, galima teigti, ten nėra populiari. O „Sengirėje“ mes nenaudojame triukų, kurie padėtų išlaikyti dėmesį. Tačiau maloniai nuteikė tai, kad bilitai į seansą buvo išparduoti ir salė buvo pilnut pilnutėlė. Tik pradėjus rodyti „Sengirę“ pasigirdo įvairios žiūrovų reakcijos į tai, kas vyksta ekrane, ir iškart tapo ramiau – žiūrovai filmą perskaitė“, – įspūdžiais dalijasi filmo režisierius M. Survila.

"Log to Nature" apdovanojimų teikimas Lessinia filmų festivalyje.

Po seanso režisierius sulaukė daugybės klausimų iš žiūrovų apie miškus ir jų apsaugą tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje. Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad „Sengirė“ buvo antras filmas pagal žiūrovų įvertinimus ir nuo pirmojo atsiliko tik keliomis šimtosiomis balo. Tačiau dokumentinė poema buvo įvertinta garbingu „Log to Green“ prizu. Kaip teigia režisierius, didžiausias netikėtumas laukė ceremonijos pabaigoje, festivalio direktoriui pranešus, kad pagrindinis festivalio apdovanojimas atitenka būtent „Sengirei“!

Mindaugas Survila su Lessinia D'Oro apovanojimu.

„Šioje, beveik fantastinėje, istorijoje M. Survila atskleidžia stebuklingą, kasdienišką ir dažniausiai mums nepastebimą miško gyvenimą. Čia kiekviena būtybė, kad ir kokia maža būtų, yra didesnio pasakojimo, kur visi elementai susijungia į visatą, dalis. Režisierius po daugelį metų trukusių vietos paieškų, studijavimo ir įsitraukimo mus nuvedė ir leido sau būti nuvestam labai išskirtiniu ir galingu keliu. Be muzikos ir išmintingo dėmesio garsui bei šviesai, mūsų pojūčiai buvo perkelti į naują kino ir egzistencijos dimensiją“, – filmą savo kalba pagerbė vienas iš tarptautinės žiuri narių, Stefanas Königas.

Po apdovanojimų tarptautinės žiuri nariai teigė, kad tai buvo pirmas kartas jų rinkimų istorijoje, kai be diskusijų visi vienbalsiai sutiko dėl pagrindinio prizo skyrimo geriausiam filmui.

Pagrindinio Lessinia filmų festivalio prizo Lessinia D'Oro teikimas Mindaugui Survilai.

Skaitykite daugiau www.bernardinai.lt.