English version

Lietuvos "Sengirė" sužavėjo reikliąją Amsterdamo publiką

2017 m. lapkričio 21 d.

Didžiausiame pasaulio tarptautiniame dokumentinių filmų festivalyje IDFA, Amsterdame, įvyko režisieriaus Mindaugo Survilos dokumentinio filmo „Sengirė“ (angl. „The Ancient Woods“) pasaulinė premjera.

Festivalio „Pirmasis pasirodymas“ (angl. First Appearance) konkursinės programos sudarytojas Raulas Niño Zabrano teigia, kad šiai programai kasmet pateikiama apie 800 filmų. Iš jų šiais metais buvo atrinkta tik 15 labiausiai išsiskiriančių ir didžiausią įspūdį paliekančių filmų.

Vienas iš jų – Mindaugo Survilos „Sengirė“. Dar prieš prasidedant IDFA festivaliui, beveik visi bilietai į 5 filmo seansus buvo išpirkti. Tai kūrėjus ne tik džiugino, bet ir kėlė nerimą. Juk IDFA yra didžiausias ir vienas prestižiškiausių dokumentinių filmų festivalių pasaulyje, kurio žiūrovai yra gerokai išlepinti gerų ir kokybiškų filmų. Kūrybinei grupei buvo neramu, ar filmas nenuvils didelių žiūrovų lūkesčių, kaip jie reaguos į šį, netipinį, dokumentinį kiną?

Ištrauka iš filmo "Sengirė".

„Pirmiausia leiskite man pasakyti, kad filmas yra labai įspūdingas ir, mano nuomone, autoriai atliko nuostabų darbą. Tai kinematografiškas ir įtraukiantis pasakojimas, kuris, išvengdamas tipinių gamtinio kino klišių, tapo unikalia kūrybiška dokumentika“, – pristatydamas juostą kalbėjo IDFA programos sudarytojas Raulas Niño Zambrano.

Peržiūros metu iš žiūrovų eilių aidėjo juokas, išgąsčio šūksniai ir susižavėjimo atodūsiai. Po filmo kūrybinės grupės nariai sulaukė daugybės klausimų apie Lietuvos miškus, jų būklę. Taip pat visiems rūpėjo sužinoti apie filmavimo, montažo užkulisius, garso takelio kūrimo subtilybes. Pats paskutinis komentaras, užbaigęs klausimų ir atsakymų programą, skambėjo taip: „Aš norėjau pasakyti, kad tai buvo viena nuostabiausių ir jaudinančių kinematografijos patirčių, kurias turėjau. Ir aš nebesitikiu artimiausioje ateityje pamatyti ką nors panašaus. Labai ačiū, buvo be galo įdomu“, – kalbėjo viena festivalio žiūrovių.

Mindaugas Survila ir montažo režisierius Danielius Kokanauskis su pokalbio vedėja Andrea van Pol.

„Įdėjome daug jėgų, kol filmą sukūrėme. Bet čia tik pusė nueito kelio. Dabar reikia antra tiek, kad filmas pasiektų žiūrovus. IDFA festivalis yra tinkamiausia tam vieta: čia iš įvairių pasaulio šalių susirenka per 3000 kino profesionalų. Tad džiaugtis puikiu filmo startu nebuvo kada. Vyko labai daug susitikimų, pokalbių dėl „Sengirės“ rodymo galimybių įvairiose pasaulio šalyse“, – sako filmo „Sengirė“ režisierius Mindaugas Survila.

„Sengirė“ filmuota vienuose iš paskutinių likusių seniausių Lietuvos miškų plotelių. Filmas iš lėto ir švelniai trina ribą tarp žmogiškojo ir gamtos pasaulių ir „suaudžia“ juos į vientisą poetišką istoriją. Poetinis ir netipinis filmas žiūrovus veda į nesibaigiančią kelionę – nuo miško tankmių iki vilkų urvų, kyla aukštyn juodojo gandro lizdo link ir leidžiasi giliai po vandeniu į nuskendusius miškus, galiausiai grįždamas prie žmogaus, gyvenančio miško paribyje. Filme nėra komentarų, tik turtingi, beveik apčiuopiami gamtos garsai ir kameros užfiksuotos magiškos miško ir jo gyventojų situacijos.

Filmas Lietuvos ekranus pasieks ateinantį pavasarį.

Filmo premjerą ir pristatymą IDFA festivalyje parėmė Lietuvos kino centras.

Skaitykite daugiau www.bernardinai.lt.

" data-layout="button_count" data-action="like" data-size="large" data-show-faces="false" data-share="true">
" data-width="100%" data-numposts="5" data-colorscheme="dark">

Designed by Povilas Zaleckis

Programmed by Dalius Slavickas